Duinvilla Monster

Temidden van golvende duinen, op steenworp afstand van zee en strand, staat deze bijzondere duinvilla.

Verzonken in het landschap, en ondanks een compact volume toch groots in ruimtelijkheid.

Jaar: 2017-heden | Status: OV | Locatie: Monster | Opdrachtgever: Particulier

Wonen, koken en dineren temidden van glooiende duinen. Zee en strand op steenworp afstand, en toch om de hoek van Den Haag.

Het kavel in de duinen van de Santhorsthof te Monster biedt de unieke mogelijkheid om op te gaan in dit omliggende landschap.

 

De duinwoning is een compacte maar slimme villa, die veel ruimte behoudt voor tuin en buitenruimte. Binnen is er een veelvoud aan woonbelevingen, door een intens contact met de tuin bij de eetkamer, en een doorlopende woonkamer die de woning ruimtelijk vergroot.

 

Het ruimtelijk concept bestaat uit een reeks leefruimtes die in enfilade zijn geschakeld, en vervolgens licht van elkaar verspringen.

 

De oriëntatie op het kavel en richting zon is leidend, en zorgt ook voor de gewenste articulatie van woonvertrekken. Om de wisselende positionering van de volumes te benadrukken is de plattegrond opgebouwd uit constructieve richtinggevende schijven. De slaapkamers zijn hier bovenop geplaatst,  en krijgen een speels karakter door de wisselende dakrichtingen. Het geometrische schema wordt gecompleteerd door een ronde vorm: de buitenruimte die doorloopt in de woonkamer

Het ontwerp concept wordt doorgezet in de materialisering van de woning. De constructieve schijven worden uitgevoerd als schoonbetonnen elementen. Een rauwe uitstraling die mooi aansluit op de omgeving. Daarbovenop een contrasterende bovenbouw van licht stucwerk, dat de speelse en sculpturale vorm accentueert.

 

Onze opdrachtgevers streven naar een energieneutrale woning, en daar is het energieconcept dan ook naar ingericht. Naast (verdekt opgestelde) zonnepanelen krijgt de woning een bodemwarmtewisselaar, en wordt er balansventilatie met warmteterugwinning toegepast.