Atelier AL

‘Take your pleasure seriously’
Jaar: 2016-2017 | Status: gerealiseerd | Locatie: Deventer | Opdrachtgever: Particulier

De opgave

De opgave kent de uitdaging om de aanbouw te laten samensmelten met het bestaande gedeelte. Een extra complexiteit wordt daaraan toegevoegd door de bestaande constructieve elementen van het dak, die dominant in de ruimte aanwezig zijn


De harmonica

In het ontwerp hebben we een integrale oplossing gevonden in het wandmeubel. Als een harmonica strekken een serie verticale elementen zich uit langs de muur, waardoor oud en nieuw als vanzelf worden verbonden.

De verticale vinnen, die zich langs horizontale as bewegen, geven de ruimte een structuur waarbinnen alle programma-onderdelen én de constructie te passen zijn. Het grootse gebaar van de portaalvormige pui aan de buitenkant keert door de verticalen ook terug in het interieur, en verbindt op die manier binnen naadloos met buiten.

 

Ook in de gevel van de aanbouw wordt de relatie gezocht met het interieur. De banen zinken gevelbekleding krijgen een vlakverdeling met exact hetzelfde ritme als aan de binnenkant, door deze ‘op harmonicale wijze’ te verschalen tot de lengte van de aanbouw.