Verbouwing L246

Maximaal resultaat met beperkt budget
Jaar: 2015 | Status: gerealiseerd | Locatie: Den Haag | Opdrachtgever: Privé

Bij de verbouwing van dit begane grond appartement ligt de nadruk op een herstructurering van de ruimtelijke structuur en een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte.

 

Om de mogelijkheden van het appartement scherp inzichtelijk te maken zijn 2 ontwerp richtingen uitgewerkt:

  • Een woonruimte die zuid (achter) met noord (voor) verbindt, en daarmee straat met tuin schakelt en beide ervaringen combineert.
  • Het benutten van de forse breedte van het appartement om het wonen geheel aan de achterzijde -zuidelijk- te laten plaatsvinden. De overige functies worden aan de straatkant opgelost.

Ontwerpvariant 1

       

 

De eerste variant is gericht op een woonervaring die de zuidelijke stadstuin verbindt met het drukke stadsleven aan de noordkant. Een nieuw element creëert een centrale entree en definieert de woon- en slaapkamer. Door de keuken te betrekken bij de woonkamer ontstaat veel ruimtelijkheid en kan het licht verder doordringen in de woning.

optie 1 [Sheet Title]
Loading...

Ontwerpvariant 2

       

 

De tweede variant gebruikt de riante breedte van het appartement om het wonen geheel te laten plaatsvinden aan de tuinkant. De overige functies zijn daarentegen volledig naar de levendige straat gericht. Binnentuin en straatzijde worden hiermee als twee verschillende kwaliteiten erkend die ook een geheel eigen karakter kunnen hebben.

 

De woonkamer profiteert de hele dag door van de zuidelijke oriëntatie en is samengetrokken met de keuken en de bijkamer. Aan de voorkant is een ‘straatkamer’ geïntroduceerd die de entreefunctie combineert met die van een functionele ruimte, en zo een bruikbare plek toevoegt aan de woonervaring. Door het gebruik van gordijnen ontstaat een dynamische plattegrond met interessante configuraties.

optie 1 [Sheet Title]
Loading...