Marine-doc Estate

Uniek circulair woonconcept Marine-doc Estate transformeert voormalige vrachtschepen tot exclusieve woningen, op het land!

Jaar: 2018 | Team: Enterprise Partner, Studio Komma, Studio Kees Marcelis, Buro Poelmans Reesink |

Het consortium, bestaande uit Enterprise Partner, Studio Komma, Studio Kees Marcelis en Buro Poelmans Reesink onthult het ontwerp voor Marine-doc Estate. Een groen landschapspark waarin voormalige rivierschepen op het land worden getild en getransformeerd tot exclusieve en duurzame woningen. Zowel nationaal als internationaal is het team inmiddels in gesprek met gemeenten en overheden die plek kunnen bieden aan dit unieke woonconcept.

Iconen die de scheepsbouwtraditie weerspiegelen

Marine-doc Estate biedt een inspirerend tweede leven voor vrachtschepen die aan het eind zijn gekomen van hun economische levensduur. Neem de Kempenaar; een trots icoon van de Nederlandse binnenvaart met een lengte van 60 meter of meer. Destijds functioneel en zeer robuust gebouwd, nu moeten deze schepen steeds vaker plaatsmaken voor grotere en efficiëntere rivierschepen. Voor de Kempenaar rest dan vaak alleen nog de sloophamer. Marine-doc Estate speelt hierop in door het casco van de authentieke schepen te behouden, te verduurzamen en ze een plek te geven in een nieuwe omgeving.

Woonlandschap rondom patio’s

Elk schip wordt getransformeerd tot een comfortabele woning, die optimaal gebruik maakt van de bijzondere ruimtelijkheid die binnen het casco aanwezig is. Het woningontwerp conserveert de oorspronkelijke vormgeving, waardoor iedere woning zijn kenmerkende maritieme waarde behoudt. Door het interieur te plooien rondom een aantal patio’s, ontstaat een speels woonlandschap met volop ruimte voor individualisering. De zuidkant krijgt grote gevelopeningen, terwijl de noordzijde relatief gesloten blijft om de intimiteit te behouden. Bovenop de woningen ligt een genereus multifunctioneel dakterras met een alzijdig uitzicht over het estate.

Binnenvaartschepen in een beleefbaar landschapspark

Een estate huisvest 6 tot 14 maritieme woningen, wordt ingepast in een bestaand cultuurlandschap, en bevindt zich in de nabijheid van open water. De cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten zijn hierbij het vertrekpunt, waarna de vrachtschepen als beeldbepalende iconen worden ingepast. Het landschapspark wordt voor publiek toegankelijk. Een doordacht samenspel tussen woningen en zichtlijnen ontsluit het terrein en waarborgt de privacy van de bewoners.

Internationaal

Marine-doc Estate is onderdeel van de ambitie om boventallige commerciële schepen te transformeren naar luxe hedendaagse woon- en werkruimtes op het land. In Nederland zijn 2 Marine-doc Estates gepland. Internationaal komen daar nog eens 16 locaties bij. Alle locaties vormen samen een exclusieve internationale gemeenschap van circulaire maritieme huiseigenaren.