De vriendelijke reus van Havenpark

Als sluitstuk van de stedelijke ontwikkeling binnen Havencentrum neemt De Silo een prominente plek inbinnen het Havenpark.
De Silo krijgt een geheel eigen identiteit; robuust, karaktervol en monumentaal van opzet.
Het L-vormige woongebouw vouwt om de bestaande parkeergarage heen en krijgt een meervoudige oriëntatie met vergezichten over het park en de kanaalzone. De Silo gaat 24 uiteenlopende appartementen huisvesten, inclusief een collectieve ruimte nabij de entree.

project: De Silo Apeldoorn
Jaar: 2021-heden
Status: in uitvoering
Locatie: Apeldoorn
Opdrachtgever: Dura Vermeer Hengelo
Team: MAAK landschapsontwerp
Visualisaties (ext.): Nanopixel 3d

Fotos uitvoering
Een gebouw zonder achterkanten, stedenbouwkundig stevig verankerd

 

Het gebouw is conceptueel vertaald naar een alzijdig ontwerp; er zijn geen voor- en achterkanten net als een silo. De afgeschuinde hoek maakt dit mogelijk en geeft het gebouw een uitnodigende uitstraling.
Stedenbouwkundig volgt het basement van het gebouw de hoogtelijnen van de omliggende bebouwing, en vormt het een stevige wand langs het park. Bovenop het basement is een bijzondere kroon ontworpen die zich nadrukkelijk onttrekt aan het hoofdvolume. Hierdoor lukt het om de hoek een stedenbouwkundig accent te geven zonder de omkadering van het park te verstoren.

 

Een uiteenlopend programma met gemeenschappelijke ruimte

 

Het gebouw biedt ruimte aan een uiteenlopend programma aan woningtypen; 24 appartementen van wisselende afmetingen. Deze configuratie was het resultaat van een uitgebreide studie naar de oppervlakte-verdeling en kon worden opgelost door te ontsluiten middels een wokkeltrap. In het basement bevinden zich het merendeel van de woningen: compact van opzet en met een ruime loggia die uitkijkt op het park. Daarboven bevinden zich de appartementen uit het hogere segment die middels lange zichtlijnen het contact leggen met de stad. Het woonprogramma wordt aangevuld met een gezamenlijke ruimte naast de entree: een collectieve multifunctionele ruimte verbonden met het park.
Natuurinclusief en robuust
In het ontwerp heeft natuurinclusiviteit een prominente plek en is vanaf het begin integraal mee-ontworpen. De overgang tussen de bebouwing en het park is zorgvuldig vormgegeven middels een uit het gebouw stekende plantenbak, inclusief een korte trap die direct toegang biedt tot het park. Het mee-ontwerpen van groene elementen is in het gehele plan structureel doorgevoerd. Van de opgaande groenwand aan de noordgevel, tot de groene kroon boven op het basement tot het groendak bovenop. De kroonlijst wordt gevormd door een aaneenschakeling van nestelementen voor diverse zwaluwsoorten en/of vleermuizen. Door het integrale ontwerp voegen de natuurinclusieve oplossingen waarde toe voor de biodiversiteit maar zeker ook voor het comfort voor de toekomstige bewoners.