Silopark Amsterdam

Drie oude silo’s tonen op markante wijze de geschiedenis van de waterzuivering.

Tastbaar DNA dat wordt ingezet om symbool te staan voor de ontwikkeling van Zeeburgereiland.  

i.s.m. GroupA & De Mannen van Schuim | Jaar: 2017 | Status: competitieontwerp | Locatie: Zeeburgereiland Amsterdam

Amsterdam wordt geconfronteerd met de aantrekkende kracht van verstedelijking, en zet daarom doelbewust in op ambitieuze uitbreidingsplannen. Transformatieopgaves zijn cruciaal, en Zeeburgereiland staat klaar om die taak te gaan vervullen.
Een nieuwe wijk die ondanks een stevige wisseling van bestemming toch een eigen karakter en ruimtelijke identiteit bezit. Continuïteit ook, die gevonden kan worden in de markante silo’s.

Wij geloven dat we de silo’s moeten herontwikkelen tot 3 vernieuwende gebouwen: voor de buurt, voor de stad en gericht op de regio.

De silo’s hebben in onze visie alle drie een eigen concept en daarmee een krachtig individueel karakter. De silo’s worden ingevuld met een veelzijdig programma dat bestemd is voor de buurt, stad en regio. Hiervoor hebben de silo’s drie programmatische thema’s gekregen; maken, ervaren en bewegen.

De architectuur gaat uit van het behoud van de silo’s met een toevoeging in de vorm van bijzondere ‘kronen’ bovenop de silo’s. Op de begane grond en op het verhoogde maaiveld komen de programma’s van de silo’s samen. Deze verbindingen zorgen voor levendigheid, reuring en ontmoeting.