Voetbal kijken op de berg

Tribune en sportaccommodatie voor een voetbalclub
Jaar: 2016 | Status: competitie

Door een voetbalvereniging die actief is in de topklasse werden wij gevraagd een sportaccommodatie te ontwerpen, aanvullend aan het bestaande clubhuis. Er is vraag naar meer tribunecapaciteit, een naschoolse opvang, en ondersteunende ruimtes zoals kleedkamers, scheidsrechtersruimtes en medische voorzieningen. 

Een nieuwe kijk op tribunes

Voor dit ontwerp is het archetype van de tribune onder de loep genomen. Het zitgedeelte is opgetild en aangevuld met een brede trappartij, waardoor een alzijdig oploopbare tribune ontstaat: de berg. Naast ontsluiting zorgt de trappartij ervoor dat in geval van drukte een extra zitcapaciteit beschikbaar is.

 

Het project laat goed zien dat het ter discussie stellen van uitgangspunten en aannames kan leiden tot mooie oplossingen, waar de hele vereniging van kan profiteren.

Programma en regelgeving

Het ontwerpen van de tribuneaccommodatie werd complex door het  keurslijf van wet- en regelgeving voor sportgebouwen en KNVB-verenigingen. Hieraan is voldaan, en daarbij zijn door slim te programmeren nieuwe sociale functies (de bar en naschoolse opvang) gekoppeld met de oudbouw. De accommodatie wordt meervoudig en divers bruikbaar gemaakt en er ontstaat een logica in de uitbreiding.

Het ontwerp zorgt tevens voor een kwaliteitsimpuls voor het bestaande gebouw, dat sponsors meer mogelijkheden kan bieden en meer omzet kan genereren door verhuur en drankverkoop.