Kundig, 

betrokken, 

flexibel.

Komma Visuals is de dochteronderneming van architectenbureau Studio Komma. Daardoor zijn we goed in staat mee te denken met onze opdrachtgevers, en is onze workflow zodanig opgebouwd dat we flexibel mee kunnen gaan in de hectiek van een ontwerpproces.

Door het gebouw als een link in onze 3d software te importeren creëren wij een zogenaamde ‘Indestructible Workflow’. Hierdoor kunnen wij tijdens het ontwerpproces al visualiseren en ontwerpopties verkennen en het model blijven updaten.

Onze werkmethode

Stap 1:

3d model, sfeer & standpunten

 – 3D model en omgeving importeren/tekenen

 – Bepalen sfeer en opzetten van moodboard

 – Camerastandpunten en compositie bepalen

– Onderdelen afstemmen en vastleggen

 

 

Stap 2:

Materialen, licht en aankleding

– Belichting van de scene

– Materialiseren van gebouw en omgeving

 – Aankleding (groen/auto’s/meubilair/accessoires)

 – Onderdelen afstemmen en vastleggen

Stap 3:

Final preview & nabewerking

– Renderen van de beelden

– Nabewerking in Photoshop

– Feedback op de final producten

– Oplevering

Casestudy visualisatie Binckhorst

Stap 1 | Camerastandpunten

Na het importeren van het 3D model wordt er per beeld een aantal camerastandpunten voorgesteld. Elk van deze standpunten verteld zijn eigen verhaal en ligt de nadruk op een ander element. Zo kan het gebouw zelf het onderwerp zijn, maar kan ook de relatie tussen gebouw en omgeving kan van belang zijn om te vertellen in het beeld. Samen met de opdrachtgever wordt het standpunt gekozen dat het beste past bij het doel van het beeld. 

Stap 2a | belichting

Vervolgens wordt er een verkenning gedaan van de belichting. Dit geld voor zowel interieur als exterieur beelden. De stand van de zon, en interne verlichting, is zeer bepalend voor de uiteindelijke sfeer. Door veel mogelijkheden te testen kan er uiteindelijk een keuze worden gemaakt die het beste past bij het gekozen moodboard en standpunt. De juiste belichting kan delen van het beeld uitlichten en voor spanning zorgen. 

Stap 2b | materialisatie & aankleding

De aankleding van de omgeving en interieur zorgt ervoor dat het beeld levendig wordt. Objecten en groen wordt zorgvuldig geplaatst. Er wordt rekening gehouden met de compositie, zichtlijnen, contrasten en de invloed van de objecten op de belichting van de scene zoals schaduw en het creëren van een ‘natuurlijk vignet’.

 

Ook de materialisatie van het geheel heeft een grote invloed op de uitstraling van de visualisatie. Materialen worden op realistische en verfijnde wijze toegepast zodat deze qua kleur en textuur overeen komen met de werkelijkheid. Zo worden bijvoorbeeld met behulp van specifieke software baksteengevels steen voor steen opgebouwd waardoor er geen herhaling of patroon zichtbaar is. Eenzelfde systematiek hanteren we bij gras, aankleding et cetera.

Stap 3 | Nabewerking en terugkoppeling

Als de materialisatie, verlichting en aankleding goed zijn renderen we het beeld op hoge resolutie. Deze bewerken we daarna in Adobe Photoshop. Hier maken we aanpassingen aan kleuren en contrasten, voegen we mensen uit onze bibliotheek toe en passen we eventueel effecten toe die het beeld meer sprekend maken.

Het resultaat koppelen we terug met de opdrachtgever voor een laatste check. Eventuele opmerkingen verwerken we om tot het gewenste eindresultaat te komen. Als uiteindelijk beide partijen tevreden zijn vindt de oplevering plaats en sturen we eindbeeld op. 

Stap 3 | Eindbeeld