ZIP 2516

Iconische aanjager voor de transformatie van de Binckhorst tot woon-werkgebied
Jaar: 2017 | 1e prijs | Team: Studio Komma & De Mannen van Schuim | Locatie: Den Haag

De komende jaren gaat industriegebied de Binckhorst te Den Haag transformeren tot een levendig woon-werkgebied. Om die ontwikkeling een boost te geven schreef de Gemeente Den Haag een competitie uit die werd gewonnen door ZIP2516, een initiatief van Studio Komma en De Mannen van Schuim.

 

De Binckhorst in Den Haag is een gebied in transformatie. Specifieker: een transitie van een gesloten industriegebied naar een levendig woon en werkgebied. ZIP2516 geeft hierop een antwoord, en is een concept waarin sociaal én commercieel ondernemerschap gecombineerd worden met een publiek plein.

 

ZIP2516 is een volledig demontabel gebouw dat -zo nodig tijdelijk- een aanjager kan vormen voor de ontwikkeling van het gebied. Het gebouw heeft een programma dat aansluit op de ambities van Den Haag en de metropoolregio, en tegelijkertijd kwaliteit toevoegt aan de publieke ruimtes van de Binckhaven.

 

De begane grond van het gebouw wordt ingevuld door sociaal ondernemer Happy Tosti, die samen met andere sociaal ondernemers een flagship store, opleidingscentrum, catering en horeca faciliteiten gaat maken. De 1e verdieping van het gebouw is een publiek plein en terras, de Urban Playground genoemd. Op dit plein is ruimte voor events, ontmoeting en sport. De 2e en 3e verdieping van het gebouw bieden ruimte aan een incubator voor startups. World Startup Factory gaat hier, samen met regionale kennisinstituten een accelerator programma draaien en daarmee de stedelijke economie van Den Haag en de regio een stevige boost geven.

De bovenste verdieping van ZIP2516 biedt plek aan de Hermit Gin Bar, die het terras combineert met een moestuin.

Nieuw leven voor een oude parkeergarage

 

ZIP2516 heeft een breed circulair concept. Naast het ‘lego-principe’ (volledig demontabel en verplaatsbaar) maakt het gebouw gebruik van het donormateriaal van een oude parkeergarage. Het materiaal van de parkeergarage kan voor zo’n 95% worden hergebruikt in het nieuwe gebouw. Daarnaast worden de hergebruikte materialen zodanig toegepast dat ze eveneens demontabel en verplaatsbaar zijn.

Klaar voor de toekomst: energetisch slim en flexibel

 

ZIP2516 is ontworpen als toekomstbestendig gebouw. Bij verplaatsing zal het voldoen aan de toekomstige eisen ten aanzien van energie en gebruik.

De gevels van het gebouw bestaan uit ‘slimme gevelpanelen’. Panelen die koppelbaar zijn, en die de installatietechniek van het gebouw herbergen. Dit zorgt voor vrij indeelbare plattegronden, en de mogelijkheid om het gebouw in de toekomst van een ‘upgrade’ te voorzien.

Zonnecellen in de gevels en op het dak bedienen de energievraag en zorgen voor energieneutraliteit.