Een gebouw waarin het geluk van de bewoner centraal staat.
Een vernieuwend zorgconcept als leidraad voor de gebouwontwikkeling

project: Herontwikkeling zorgwoningen Mikado
Opdrachtgever: Stichting Dichterbij
Jaar: 2020-2023
Status: ontwerpfase
Locatie: Horst a/d Maas
Constructie: Van de Laar
Installaties: Volantis
Landschap/stedenbouw: RROG

In Horst wordt er een ensemble ontwikkeld bestaande uit 2 zorggebouwen die ruimte te bieden aan 107 woningen plus ondersteunende functies.
De gesloten gebouwstructuren op deze locatie zullen verdwijnen. Daarvoor in de plaats ontstaat er een open en transparant zorglandschap dat de bewoner letterlijk onderdeel maakt van de buurt.

 

Een intensief project met uitdagende randvoorwaarden en een zorgconcept dat mee-ontwikkelt gedurende het vorderen van de ontwerpfases. Het vraagt om een architectuur die ondersteunend is aan het ‘woon-leefconcept’ en flexibel genoeg is om nieuwe inzichten of beleidsveranderingen te ondergaan.
De ontwikkeling bestaat uit 2 grotere zorggebouwen. Het eerste gebouw heeft een L-vorm, en bestaat uit een flexibel opgezette plint met ondersteunende functies (een restaurant, de dagbesteding en een compact kantoorprogramma) met daarop 2 woonlagen. Het 2e gebouw heeft een U-vorm en is nagenoeg geheel gevuld met 3 lagen woonprogramma.
De woonverdiepingen bestaan uit efficiënt geschakelde individuele appartementen. Allen zijn ze voorzien van eigen badkamers en hebben ze ruime woon-slaapkamers. De appartementen zijn omgeven door open ontmoetingsruimtes. Geen woonkamers meer, maar brede leefgangen in open verbinding met woonruimtes. We zetten in op het voorkomen van een institutioneel gevoel en het creëren van een huiselijke sfeer voor de bewoners.
Voor de bewoners op de hoger gelegen woonverdiepingen zijn er ‘torentjes’ ontworpen: buitenruimtes die iets van het gebouw af en midden in het groen staan.. De zwakke plekken worden sterke punten door een bijzondere beleving toe te voegen aan het woonprogramma.

 

De zorggebouwen worden gebouwd volgens het Passiefhuis-concept, wat uniek in Nederland is voor deze doelgroep. Het gebouw wordt zo goed geïsoleerd dat er slechts in zeer beperkte mate hoeft te worden verwarmd en/of gekoeld. Een ‘passieve’ manier van bouwen waarbij we inzetten op het beperken van energieverlies en daarmee ook zoveel mogelijk het gebruik van installaties voorkomen.