Buitenwoning Ambyerveld Maastricht

Het Ambyerveld is een nieuwbouwlocatie aan de oostkant van Maastricht. Een gebied met een prachtige uitloop richting heuvelland dat toch op korte afstand ligt van de Maastrichtse binnenstad. Als tweede prijs winnaar van een ontwerpcompetitie heeft Studio Komma voor de vrije kavels een ‘buitenwoning’ ontworpen.
Jaar: 2016 | Status: ontwerp | Locatie: Maastricht | Opdrachtgever: Gemeente Maastricht

In de woning staat het contact met buiten centraal. Ontworpen vanuit het perspectief van de bewoner oogt deze woning ogenschijnlijk wat gesloten, maar openbaart zich aan de binnen- en achterkant een rijkdom aan ruimtelijke relaties.

 

Het concept combineert  een patio-typologie met een verdiepte woning, hetgeen zorgt voor een verrassende entree, nauw contact met de tuin en een lichte woonbeleving.

Programmatisch is de woning zo opgebouwd dat de leefruimtes zich bevinden op de verdieping, met veel uitzicht en contact met de tuin. Door de patio en omsloten buitenruimte is er een diversiteit aan private en publieke gedeeltes, en kan ‘het buiten’ overal in huis beleefd worden.

 

Zo kan het leven met aangename verscheidenheid plaats vinden, terwijl het contact met de buitenomgeving intens aanwezig is.

Vraag ons naar de 3d rondleiding!

Materiaal

Het hoofdvolume bestaat uit een wit gestucte schil. Deze voegt zich binnen het kenmerkende straatbeeld van Amby, en zorgt voor een ogenschijnlijk harde verdeling tussen binnen en buiten. Daarnaast is er een betonnen basement dat het hoofdvolume draagt, en een derde primaire materiaal hout dat het interieur aanduidt en een warme en huiselijke uitstraling heeft.

Duurzaamheid

De woning is duurzaam ontworpen met een dichte gevel op het noorden en veel glas op het zuiden. Het grote overstek aan de zuidkant biedt in de zomer bescherming tegen de hoogstaande zon, terwijl in de winter de lage zon het huis verwarmt.

In het souterrain is er ruimte opgenomen voor duurzame installaties zoals warmtewisselaars en warmtepompen.