Groen circulair hofje met verwijzingen naar de historische context

project: Lindenhof Lisse
Jaar: 2019-heden
Status: ontwerp
Locatie: Lisse
Opdrachtgever: TWYL/Van Breda
‘Lindenhof’ is het winnende plan voor de tender die de gemeente Lisse uitschreef voor de herontwikkeling van de voormalige Sint Josephschool te Lisse. In het plan ontstaat een groen hofje met zijn eigen identiteit.

 

Zes woningen in twee verschillende hoofdtypes die refereren naar de nabije omgeving: de kenmerkende archetypes van de bollenschuur en de statige herenwoningen van Lisse. 

 

Abstracte interpretatie archetypes

 

Het ontwerp is een moderne en abstracte interpretatie van beide types, waarbij de woningen per type nog variëren afhankelijk van hun oriëntatie. Om ook op ooghoogte aan te sluiten bij het detailniveau van de context zijn de gevels ontworpen met speelse plinten en een verbijzondering in materialisatie. Verticale elementen in de gevels maken het daarbij mogelijk om het ontwerp aan te passen op de overhoekse oriëntatie.

 

Oogsten in plaats van slopen
De woningen worden gerealiseerd op de plek van de voormalige Sint Josephschool. Door dit gebouw niet te slopen maar te “oogsten” worden zoveel mogelijk materialen uit de oude school hergebruikt in de nieuwbouw. In de nieuwe villa’s krijgen producten zoals gerecycled beton, circulaire baksteen en dakbedekking een tweede leven.
Geïntegreerde duurzaamheidsconcepten
De villa’s zijn energieneutraal en hebben integraal mee-ontworpen duurzaamheidsconcepten. Duurzame mobiliteit wordt gestimuleerd en diverse natuur-inclusieve maatregelen die bijdragen aan de biodiversiteit van het gebied zijn opgenomen in de woningen. De bergingen en luifels worden daarnaast voorzien van groene daken en gevels waardoor deze onderdeel worden van de groene tuin. Op deze manier wordt bij hevige regenval de waterafvoer gereguleerd en hittestress in de zomerperiode voorkomen