About This Project

A New Start with Old Genes

How an old river conducts the transformation of the city

 

‘A New Start With Old Genes’ kwam tot stand door een samenwerking van Joost van Rooijen, Maarten Thewissen en Redmer Weijer. Met het prijswinnende plan focussen we op het thema ‘adaptability’ en zetten we in op duurzame oplossingen die bestand zijn tegen veranderende toekomstmodellen. We experimenteren met permanente flexibiliteit om een motor te blijven vormen voor een dynamische stad.

 

Het ontwerp zelf is volledig gericht op de rivier de Schie. Door de cruciale rol in de historie van Schiedam vormt de Schie de perfecte drager voor een proces van stedelijke transformatie.

 

We hebben een concept voorgesteld dat leunt op volledig aanpasbare pontons en containers, om zo op diverse plekken langs de Schie interventies te laten plaatsvinden. Deze drijvende eenheden (denk aan podia, ateliers of parkjes) kunnen door bewoners, ondernemers of de gemeente worden geïnitieerd en snel en flexibel worden ingezet. Dit alles om de betrokkenheid bij de Schie te vergroten, en de gezamenlijke identiteit naar buiten toe uit te dragen.

Voor de koemarkt stellen we een opschoning voor, waarbij de kiosken gebundeld worden in een paviljoen en de toegang tot de parkeergarage herplaatst wordt. Dit resulteert in een intiem plein met duidelijke hierarchie. Daarnaast komt er een trappartij, die vanaf de Hoogstraat afloopt naar de Schie, en die op de andere oever wordt gespiegeld. De Koemarkt omarmt de Schie op deze manier volledig en laat de rivier weer een belangrijk onderdeel uitmaken van de Koemarkt.

 

De VROM locatie biedt plaats aan de assemblagewerkplaats voor de pontons, vanaf deze plek vindt de verspreiding plaats door de rest van de stad. Naast de werkplaats bevindt zich een grote multifunctionele hal die profiteert van het concept van pontons en containers. Deze hal kenmerkt zich door een dynamische configuratie van containers en kan zo bijvoorbeeld plaats bieden aan ateliers, werkplekken of evenementen. Er ontstaat een creatieve omgeving die goed in staat is te reageren op de verschillende scenario’s van een veranderende stad.

 

Date
Tags
Europan 12, Schiedam