Villa Ambyerveld

Het onverwachte buitenleven

 

Voor een ontwerp prijsvraag in Maastricht hebben wij een villa ontworpen die de bezoeker én bewoner wil uitdagen en verrassen. Het is een split-level woning gecombineerd met een patio-typologie, die zorgt voor ruimtelijkheid, een onverwacht interieur en een sterke relatie met het buiten.

 

De woning oogt vanaf de straatkant -het noorden- terughoudend en gesloten. Bij het betreden van de patio ontvouwt zich echter de binnenwereld die meteen licht en ruimtelijkheid toont. Het interieur van deze wereld die bestaat uit een gekoppelde sequentie van verschillende karakteristieke ruimtes, een subtiele verwijzing naar de beleving van het Limburgs heuvelland.

Elke ruimte is specifiek door oriëntatie, vorm en expressie. Een splitlevel principe bindt de verschillende ruimtes tot een doorlopend geheel met de routing langs een centrale kern.
Zuidelijk bevinden zich hoge ruimtes met een open gevel naar de tuin, terwijl noordelijk de intiemere woonkamer en masterbedroom zich richten op de patio. De woning kan door het souterrain voorzien in een inpandige garage en ruime slaapkamers. Een licht en hoog atelier aan de tuinzijde biedt ruimte voor thuiswerken of individuele expressie.