ZIP2516: iconische aanjager voor de transformatie van de Haagse Binckhorst

De Binckhorst in Den Haag transformeert van een gesloten industriegebied naar een levendig woon- en werkgebied. ZIP2516 geeft hierop een antwoord. Het is een concept waarin sociaal én commercieel ondernemerschap gecombineerd wordt met een publiek plein.

 

project: ZIP 2516
Jaar: 2016-2019
Status: on hold
Locatie: Den Haag
Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Partner: De Mannen van Schuim

ZIP2516 is een volledig demontabel -en verplaatsbaar- gebouw dat tijdelijk een aanjager vormt voor de gebiedsontwikkeling op de snel veranderende Binckhorst.
Het gebouw heeft een programma (sociale ondernemingen en een start-up-incubator) dat nauw aansluit op de ambities van Den Haag en de metropoolregio en dat tegelijkertijd kwaliteit toevoegt aan de publieke ruimtes van de Binckhaven. 
Nieuw leven voor een oude parkeergarage

 

ZIP2516 heeft een breed circulair concept. Naast het ‘lego-principe’ (volledig demontabel en verplaatsbaar) maakt het gebouw gebruik van het donormateriaal van een oude parkeergarage. Het materiaal van de parkeergarage kan voor zo’n 95% worden hergebruikt in het nieuwe gebouw. Daarnaast worden de hergebruikte materialen zodanig toegepast dat ze eveneens demontabel en verplaatsbaar zijn.
Na de winst van de tender is er zowel nationaal als internationaal veel aandacht geweest voor ZIP2516. De bespeelde thematieken, innovaties ten aanzien van techniek en businesscase vallen in de smaak.
Alle enthousiasme van team en stakeholders echter ten spijt: diverse pogingen en uitgewerkte alternatieven later blijkt er geen toekomst voor dit project. In Den Haag lukt het niet om de bereidheid te vinden om businesscase en project tot één geheel te smeden.